Balaton-átúszás előkészületek 2017

Összesen 230 km úszással, és az idei hat hónapból hármat edzői segítséggel készültem a Balaton-átúszásra. Kemény, de egy élvezetes hat hónap áll mögöttem és egy megfázástól eltekintve a felkészülésem zökkenőmentes volt.

Még messze vagyok attól a formától, ahogy a 90-es években ment az úszás, de azóta, – így kb. 23 év után – most érzem magam a legjobban a vízben. 1990-ben összesen egy hónap készüléssel úsztam át a Balatont 2 óra 9 perc alatt. Ott azt gondoltam, hogy ez az élmény egy életre elég lesz. Akkor még leporellóra nyomtatták a teljesítés adatait:

Pont akkoriban voltam Darnyi Tamás egyik előadásán, ahol elmondta, hogy 50 méteren egy másodpercet is számíthat, ha teljesen szőrtelen a test. Aztán a triatlonban állandóan borotválkoztunk, úgyhogy alap volt, hogy minden, ami a fürdőgatyán kívül van, az teljesen csupasz. (amúgy elég hülyén néztünk ki teljesen meztelenül😉) Jó lenne tudni 5,2 km-en mennyit számít ez a saját tempómban… fene tudja -, de a hagyományok szellemében természetesen teljesen csupaszon indulok.

Emlékszem még, hogy milyen félelmetes, leírhatatlan érzés a Balaton közepén megállni, és egy fél percre körülnézni, – mindenhol csak tömény víz és kékség. Persze azért az a pálya mentén ötven méterenként lehorgonyzott vitorlások adnak némi biztonságérzetet.

Nem lehet összehasonlítani nyílt vízi, és a medencében történő úszást. A nyílt vízben, ha egyenesen akarunk úszni akkor 10-15 karcsapásonként fel kell nézni (nem látni a víz alatt semmit), hogy jó felé megyünk-e, ettől meg persze a mozgás is szétesik. Legalábbis én nem tudtam egyenesen úszni annak idején. Nyílt vízben több erő megy el a fej kiemelése miatt a lefelé tolásra, mint a normál medencében, emiatt a haladás is lassabb picit.

Kemény, közel két óra lesz ez, frissítés nélkül (a terveim szerint), legfeljebb a tó közepén iszom a tiszta tóból pár korty vizet. Az időtervem 1 óra 45 perc, ami egyben 24 perces egyéni csúcsot is jelent. Ehhez kb. 2 perces száz méterek kellenek. Azt gondolom, ha nem jön közbe semmi gikszer, akkor ezt fogom tudni teljesíteni. De nézzük mi minden jöhet közbe:

1. Elhalasztják
A rossz időjárási viszonyokra való tekintettel elhalasztották az eredeti időpontról (július 1.)a versenyt és a holnapi napról is halasztották most vasárnapra. Úgy érzem ez tologatás most nem zavart meg, sőt teljesen be vagyok indulva már.

2. Vízhőmérséklet.
A vízhőmérséklet is érdekes, bár a Balaton most az úszómedencével azonos hőfokú, kb. 26 fokos, így ezzel most nem lesz gond. De ha túl hideg lenne neoprén ruhában kéne úszni, vagy vastagon fóka zsírozni a testet.

3. Izomgörcs
Nekem volt már párszor a vízben rövidebb távok úszása közben is. Kis időre, amíg kinyújtom az izmot megállásra késztet, de eddig még mindig tudtam folytatni az úszást.

4. Félrenyelés
Az úszók és a kisebb szél által “korbácsolt” hullámok miatt a sok váratlan víznyelés is okozhat gondot, a köhögés, vagy a kisebb fuldoklás bezavarhat kicsit. A “múltkori” átúszáson is előfordult pár alkalommal.

5. Bögöly
Emlékszem, hogy 90-ben is kergetett egy darabig egy ilyen vadállat. Többször rám szállt, de pár másodperces víz alatt tartózkodással távozásra tudtam késztetni. Csípés nélkül megúsztam.

A hajókon egyébként van frissítési lehetőség, és ki is lehet kéredzkedni ha gond van. Nekem a távval elméletileg nem lehet gondom, többször úsztam 4000 métert (és kicsit többet is), de biztos nem fog jól esni az utolsó km.

Rajtolni 7:30-tól 12 óráig lehet, de mivel már most 8000 előnevezés van, így az elején, korán reggel szeretnék indulni, nem akarok kerülgetni senkit, vagy folyamatosan ráúszni valakire.

A Balaton-átúszás nem egy verseny, mégis már nagyon várom, hogy végre neki vágjak és újra teljesítsem a távot.

2 hozzászólás a(z) “Balaton-átúszás előkészületek 2017” bejegyzéshez

  1. Várjuk a beszámolót! Én már láttam az eredményedet a Movescounton, de nem lövöm le a poént! 🙂
    Kérdés: arra nem gondoltál, az nem vonz, hogy pl. váltóban indulnál Nagyatádon? Te úszol és kerékpározol, és a csapattársad fut…

  2. @GGábor jeleztem már néhány csapatnak, hogy úsznék szívesen ha nincs emberük, de még nem szólt senki. Bringára még nem vagyok felkészülve, úgy meg nem szívesen indulnék.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.