Alázat és tisztelet

A futással kapcsolatban sokat hallom és olvasom ezeket a szavakat. Azt, hogy valakinek a teljesítményét, eredményeit, a futás iránti elhivatottságát (stb.) tiszteljük azt értem.

Egy blogbejegyzésben ezt olvastam:
“Nagyon örülök az eredményemnek, de úgy érzem még több alázat és tisztelet kell a futáshoz, hogy még jobb lehessek” – Mi van? Na ezt legyen kedves, és magyarázza már el nekem valaki. Én ilyenről ugyanis még nem hallottam.

Hogy kell a futást illetően alázatosnak lenni? Ettől tényleg javul a futóteljesítményünk? A javuló teljesítménynek, jobb eredménynek nem az edzésmunkához (stb.) van köze, hanem az alázathoz?

A másik kedvencem:
“Még jobban kell tisztelnem a hegyet!” Tényleg?! Tisztelni kell a hegyet, mert akkor majd gyorsabban futok fel rá? És ha én tisztelem a legjobban, akkor majd én futok fel rá a leggyorsabban? 🙂

DSC_9214Ki érti ezt? Én nem.

2 thoughts on “Alázat és tisztelet

  1. Biztos vagyok benne, hogy érted ezt Te is, hiszen aszerint edzel… Nevezetesen: igenis tiszteljük a hegyet, a távot – legyen az egy maraton, vagy csak 1500m(:-)) és ne becsüljük túl a képességeinket, felkészültségünket! Abból adódnak ugyanis a bajok, mikor valaki azt hiszi: ugyan már sokan megcsinálták, én is meg tudom – és bekezd a birka, mintha sprintversenyen lenne. Veled nem történik már ilyesmi, mert évtizedek óta edzed magad, nem csak fizikailag, szellemileg is, hiszen minden komoly futás, akár verseny, akár edzés, egy fajta mentális tréning is egyben. Szóval tiszteljük a hegyet, a távot, a versenytársakat azzal, hogy tisztességesen felkészülünk, nem megyünk oda egy komoly kihívásra edzetlenül, lenézve a hegyet, a feladatot.

  2. Köszönöm Tamás! Végre egy érthető, fogyasztható vélemény. Ha ezt hívják alázatnak, akkor értem és azért nem értettem eddig, mert már a véremben van 🙂

    De az online világban – néhány éve- találkoztam először az alázat szóval (a futással kapcsolatban) Előtte sosem hallottam, de a környezetemben futók sem 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .