Négy Évszak Maraton – őszi negyedmaraton

A Négy Évszak Maraton egy négy versenyből álló (évszakonként egy) sorozat, alkalmanként egy-egy negyedmaratoni távot kell teljesíteni Pusztaszabolcson. Természetesen díjazzák az adott évszakban az adott verseny győzteseit is, és persze van korosztályonkénti éves összesítés is. Kellemes, jó hangulatú verseny, családias hangulattal. Számomra ez egy remek felmérő futás, sík aszfalton, amit otthon egyedül nem szívesen csinálok meg.

Madaras Pista bácsival és Béres Attilával mentünk együtt remek hangulatban. Attila egy hónapja futott utoljára 20 km-t, mondta is, hogy edzenie kell, mert december elején egy 100 km-es versenyen kell a Spartathlonra szintet futnia a szigeten. Szokása szerint nem kapkodja el.

8-9 fok volt a rajt előtt, így a nikoflexes kenés után a rövid gatyás szerelés mellett döntöttem és nem bántam meg. A szél többnyire oldalról jött, nem volt zavaró, nem volt jeges, szinte ideális körülmények voltak.

Ez alkalommal már terveztem is a futásomat. Mindenképpen egy erős lendületes első 5 km volt a cél, aztán a második felén meghalás. Azt gondoltam, hogy a várpalotai 4:30-as átlag után, itt 4:20 körüli átlagot fogok tudni futni.

4:15 volt az első ezer, kb. a 10. helyen futottam. Attila nagy meglepetésemre 50 méterrel előttem futott, nem is olyan messze az élmezőnytől. Két kilométernél már kb. 100 méter volt az előnye.
Tartottam a jól eső 4:20-as tempót, és 3 km nél 13 perc körül volt a részidőm.

Látszott a felvezető autó, az élmezőny és Ati is, de már nem távolodott. A forduló után kicsit meglódultam, pár száz méteres szakaszon érezhető hátszél volt és behúztam egy 4:08-as kilomtert. Nyomtam neki, ahogy tudtam, de 8 km-ig Ati tartotta a kb. 30 másodperces előnyét. Hihetetlen tehetséges, számomra érthetetlen, hogy edzés nélkül hogy tudja hozni ezt a tempót.

8 km után viszont szemmel láthatóan közeledtem és 9 km-nél megelőztem. 10 km körül éreztem én is a fáradságot, talán kicsit gyorsabb volt az iram, mint amit még tudok. (A 10 km-es részidő 43:03 volt) Aztán minden erőmet összeszedve – kicsit hajrázva a végén – futottam végig az utolsó pár száz métert.

Nagyon kifutottam magam, és végül az absz. 5. helyen értem célba 4:18-as átlagirammal. (Egy 21:44-es 5 km re futottam egy 21:17-est, az futás részletei itt láthatók.) Attila fél perccel utánam a 6. helyen ért célba, Madaras Pista bácsi pedig a korosztályos harmadik helyet szerezte meg. Jól esett vasárnap a teljes pihenő.

1 thoughts on “Négy Évszak Maraton – őszi negyedmaraton

  1. Jaj, jaj, jaj! „Tartottam a jól eső 4:20-as tempót” „Jól esett vasárnap a teljes pihenő.”
    (A javuló időeredmények mellett jólesik itt a nyelvtani színvonal…)

    Azzal tudod részben jóvátenni, ha elárulod, hogy van-e fejlemény a Futóblog halála óta a „Mivel semlegesítsük a futóruhák maradandó izzadtságszagát? témában… az ózonos tisztításnál egyszerűbb, otthoni megoldás érdekelne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .