Brutálfutás 2016

Nem volt a terveim között ez a futóesemény, és igazán sosem vonzott. Láttam fotókat, videókat (klikk ide egy 3 perces ízelítőhöz), de valahogy nem éreztem csillapíthatatlan vágyat, hogy elinduljak. Idén viszont Kata lányom nagyon szerette volna teljesíteni, így elkísértem őt és együtt futottuk le az akadályokkal tűzdelt crosspályát.

2016_0022_01_4653_12

De mi az a Brutálfutás? A szervezők ezt írják a weboldalon:

A verseny összképében jobban hasonlított egy katonai kiképzőpálya és egy akadályverseny keverékére, mintsem egy hagyományos futóversenyre. A résztvevők nem viselnek hagyományos, feltűzött rajtszámot, mint egy futó vagy bringaversenyen, hanem a karokon filccel felrajzolt számok és a lábakon viselt chippek segítik az időmérést.

A helyszín eleve különleges, egy igazi épített motocrosspálya 14 dombbal/ugratóval Nyáregyházán (Budapesttől 50 km). A résztvevők óránként rajtoló futamokban indulnak (Így több futónak tudunk lehetőséget biztosítani a részvételre) egy előre meghatározott útvonalon, amely részben a motocrosspályán, részben a körülötte található erdőben, szántóföldön vezet.

Az akadályok a pályán: mocsarassá sárosított emelkedők, lejtők, meredek emelkedők, mély homokban futás, álcaháló alatt átkúszás, szalmabálákon átmászás, vizesárkon átkelés, autógumikon átfutás az erdőben, fákra erősített szalag/faléc alatt átbújás vagy felette átugrás, széles szalagból fák közötti kacskaringós labirintus, felszántott szakaszok.

2016_0022_04_3342_12

Sokan megijednek már a szótól is, de valójában egyáltalán nem veszélyes, bárki tudja teljesíteni, hiszen ez inkább egy 7 km-es bulifutás, mint verseny.

Mivel nyári verseny ezért a forróság itt is bejött, de ha jól emlékszem négyszer kell megmártózni saras pocsolyában, ami teljesen jól lehűti az embert és emellett két kis frissítőpont is van.

Már a rajt előtti pillanatok is izgalmasak, Péter Attila szenzációs szpíkerkedése maxolja az izgalmakat. ”Nektek harangoztak…” és megszólal az AC/DC… Cipő nélkül állunk egymás mellett egy sorban 120-an és amikor a rács lecsapódik előttünk, elrajtolunk. Először csak pontosan 5 métert haladunk előre a cipőnkig és induláááás!

Pár száz méter futás után jönnek az akadályok szépen egymás után, a kedvencem a “Némó nyomában”. Itt teljes víz alá merülés van a saras árokban, így néztünk ki:

2016_0022_15_6627_12

A cross pálya akadályai után bevisz az út az erdőbe, ahol nem sok minden történik, csak néhány láncon lógó autógumit kell kerülgetni és kb. 2 km folyamatos futás után visszavezetnek minket a cross pályára egy újabb körre.

2016_0022_12_2277_12

A másik kedvencem – az amerikai kiképzéseken eddig csak filmekben látott – szögesdrót alatti sárban kúszás volt. Többször fennakadt a gatyám a dróton, de végül nadrágban értem célba.

2016_0022_01_5150_12

Szóval jó móka ez, egyszer ki kell próbálni. A buli futások közül jövőre mi a spartan race-t próbáljuk ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .