Év végi szabadság és az első negyedéves tervek

Nagyon jól esett az a két hét szabadság. Minden nap futottam, és minden nap világosban. Annyira klassz volt végre újra világosban futni, látni mindent körülöttem, és nem csak a fejlámpával a néhány méterre előttem megvilágított aszfaltot pásztázni.

IMG_82641

Élveztem, még akkor is, ha már pont két hónapja nem tudok igazán hosszúkat futni. 20 km feletti futásom nem is volt a novemberi verseny óta. A kisebb lábfejsérülésem már elmúlt, de a combjaim 10 km felett még mindig beállnak. (bár egyre kevésbé)

Még karácsony után is adtam a “bűnözésnek”. Mindent ettem, amit csak kívántam sőt, zabáltam. Lángost, kolbászt, töpörtyűt, sütiket, mindent, ami finom, de nem használ.

Szilveszter éjjelén kiitam a pohárból az utolsó korty pezsgőt és megkezdtem a tisztulást. Ez annyit jelent, hogy visszatértem ahhoz az étrendhez, amit pont egy éve ilyenkor csináltam, amikor a Senior VB-re kezdtem el a felkészülést. Ez – ahogy már többször írtam róla – nem fogyókúra, hanem étrendváltás. Kicsit nehezen indul, de 1,5-2 hónap után teljesen kicserélődik tőle az ember. Kiváncsi vagyok, hogy lesz-e elég erőm a főverseny után is folytatni ezt és nem elcsábulni. Jó lenne ha ez egy teljes életmódváltásba menne át. Persze ez csak rajtam áll.

Tavaly március óta szépen lassan fel is szedtem 5-6 kilót, de már tudom, hogy ez a napi minimum ötszöri evés (és a sok edzésmunka) néhány hét alatt felpörgeti majd az anyagcserémet és február végére sokkal erősebb, fittebb leszek és a súlyom is helyre fog állni.

A futás jelenleg csak az edzéseim kb. 60%-kát teszi ki. A nyújtás, erősítés, kondizás, úszás és a többi kiegészítő edzés is komoly szerepet kap most. Azért így is összejön már heti 80-90 km.

A terv – ahogy már írtam róla – egy maratoni verseny teljesítése. (május, Prága) Nem csupán végig akarom futni, ez nem érdekel, hanem egy jó időt akarok menni. Amolyan „véres verejtékkel” végigküzdött maratont akarok.

Január végéig adtam haladékot a combjaimnak. Ha addig nem lesz teljesen tünetmentes, akkor viszont a maratoni futást el fogom tolni őszre és a pályaversenyekre és 10 km-re fogok inkább koncentrálni. Ezekre alapozva persze jöhet majd egy jó félmaraton is.

Alapozó jelleggel néhány versenyt már beterveztem március végéig:

Január 17. Murakeresztúr félmaraton

Január 25. Yours Trully Dunakeszi 25 km

Ferbruár 8. Kaposvár dombjai félmaraton

Február 22. Farkasordító Úri félmaraton

Március 14. I. Országfutás, Velencei tókör

Murakeresztúr nagyon tetszett tavaly. A dimbes-dombos pálya, terep és aszfalt vegyesen és persze tökéletes vendéglátás. Felejthetetlen. Rá egy hétre Dunakeszin a Yours trully-n próbálkozom meg egy 25 km-rel. Bitliszbá szervezi, és már évek óta garantált a nagy létszám, és a jó hangulat. (most megyek először) Kaposváron eléggé kifeküdtem tavaly, idén edzebben szeretnék érkezni és persze jól elfáradni az igencsak szintes pályán. Aztán egy régi tervem, hogy körbe futom a Velencei tavat és ez most kapóra jön a maratoni felkészüléshez.

Izgalom tehát van rendesen. Kicsit ugyan döcögősen indul ez az év, de majd belejövök.

6 thoughts on “Év végi szabadság és az első negyedéves tervek

 1. Írod, hogy májusban egy jó időt szeretnél menni Prágában. Van már konkrét elképzelés, amit velünk is meg tudsz/akarsz osztani, vagy majd csak később fog körvonalazódni a „jó idő”?

 2. GGábor ez a maraton mint tudjuk sok összetevős játék. Ha minden összejön azt gondolom, hogy 4:30-as iramon belül, tehát 3:10 alatt reális lehet a célbaérkezés. Természetesen szeretnék minél közelebb kerülni az egyéni legjobbamhoz (3:03:03).

 3. Szervusz Szuflavéder! Lehet, hogy csak én voltam figyelmetlen (ha így van, elnézést), de nem láttalak január 25-én Dunakeszin a Bitliszbá szervezésében rendezett Yours Truly futáson. Ott voltál? Elvileg betervezted a 25km-t.
  És mi a helyzet a murakeresztúri félmaratonnal? Voltál? Beszi lesz?
  Üdv!

 4. Szia Gábor!
  Sajnos nekem kellett vinni felvételizni január 17-én a gyereket, így a Murakeresztúr elmaradt. Dunakeszin ott voltam. 9:45 kor érkeztem és a mezőny közepén elrajtoltam én is a tervezett 25 km-re. Aztán csak 17,8 km lett belőle. 1 óra 22-nél kiszálltam. Megint a lábaim fáradtak el. Úgy látszik sokáig tart amíg kiheverem azt a novemberi versenyt. A héten már írok valamit, de most egy nagy posztra koncetrálok a futóblogon. Majd a jövő héten meglátod.

  Amúgy meg menjél csak hegyre heti egy-két alkalommal. Először megteszi egy híd, vagy egy felüljáró is. Kell néhány hét mire szeretni fogod. De csak érzéssel és óvatosan. Nem kell ötször felfutni sehová, csak útbaejteni emelkedőket, lejtőket. A hegyi futás a legjobb edzés, attól lehet a legjobban fejlődni. Én is kint vagyok ebben az időszakban 2-3 alkalommal is egy héten. 🙂

 5. Köszi a hegyi jótanácsot!
  Január 17-én is vittem a gyereket felvételizni, jobban izgultam, mint a sajátomnál…
  Kár, hogy nem mentél még egy kört Dunakeszin, mert akkor találkoztunk volna: kiszámoltam, a 2,8km-s körön már csak 300 méterrel voltál mögöttem ahhoz, hogy lekörözz… 🙂

 6. Visszajelzés: Viszlát maraton! | Szuflavéder blogja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .