A jó futómozgás

A hétvégén elmentem Kecskemétre a mezei OB-ra megnézni a nők és férfiak versenyét. A legtöbben nagyon szép stílusban futottak, egyesek stílusán szinte már csak rontani lehetne. A remek karmunka nagyon nagyot dobhat a teljesítményen. Érdemes megnézni a szombati élmezőnyt:

Érdekes olvasni a népszerű közösségi oldalakon különböző futóstílusokról. (Az egyik standup-os kedvencem Simsik Zoli tanulmánya volt) Sokszor nehéz is eldönteni sírjon-e az ember vagy nevessen. Futóedzőktől azt tanultam, hogy az adott egyén futóstílusa a genetikai adottságaitól függ, amin lehet javítani, finomhangolni, de gyökereiben megváltoztatni nem.

IMG_1131

A képen(jobbról balra): Minczér Albert, Gregor László, Kovács Benjámin, Kovács Tamás

Talán úgy lehet ezt elképzelni, mint amikor a cingár szálkás gyerek nagy tömegű “Schwarzenegger” izmokat szeretne, de az életben soha nem lesz neki, mert nem úgy kódolt genetikailag. A futóstílus is ilyen és ezen a szakemberek véleménye szerint csak futóiskolával tudunk javítani.

De vajon érdemes a neten kutakodni újabb és újabb balga elméletek után, pl. hogy hová helyezzük testsúlyunkat futás közben, hogy talpunk melyik részére érkezzünk, hogy dőljünk hátra vagy inkább előre futás közben, azt az ígéretet kapva, hogy így majd elkerüljük a sérüléseket? Ezt mindenki maga döntse el, de ha a testünket egy számára idegen mozgással, tartással ostorozzuk, akkor sokkal inkább növeljük a sérülésveszélyt, mintha csak úgy futnánk ahogy annak idején elkezdtük, csillapíthatatlan tudásszomj nélkül.

Én mindenképpen azt mondanám, hogy aki eljut oda, hogy javítani akar a futóstílusán az ne a neten keresgéljen megoldásokat, hanem mindenképpen szakedzőhöz forduljon, hiszen ott kapja meg a legjobb instrukciókat futóstílusa tökéletesítéséhez.

Egy dolog biztos: a karmunka nagyon fontos! 😉

IMG_1114

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .