Kimoshatatlanul büdös futócuccok 2 – a megoldás?

Ahogy az első részben februárban írtam, január végén kidobtam egy adag futocuccot, mert már mosás után is érződött rajtuk az a kellemetlen szag. Fő problémám a téli időszakban főleg az, hogy a reggeli futások után a futócucc bekerül a táskámba és napközben nincs lehetőségem sehová kiteregetni. Este a hazaérkezésem után egyből a mosásba kerül, de az egész napos bezártság még kellemetlenebbé teszi a szagokat.

Mielőtt kidobtam volna az örök büdösségre kárhoztatott téli futóruhákat, meg kellett vennem az új téli futócuccokat. Elkapott a luxushangulat is, úgyhogy ki is mentem a szigethalmi piacra. Nagy volt a választék és a képen látható felsőket vettem meg.

piacos.jpg

A baloldali pamutfelsőt, helyben varrják és csak 700 forintért adják, mivel valami apró hibája van. Az én esetemben a póló mindkét ujja egy árnyalatnyival világosabb, mint a többi rész. Teljesen jó futásra, ráadásul én szeretem a pamutot. (Vettem is hármat.)

A jobboldali egy termo felső, ebből egyet vettem 1500 forintért. Meglepően kellemes viselet. Bár februárban nem voltak nagy hidegek, de néhány alkalommal a nulla fokban teljesen jó volt, cseppet sem fáztam benne. Egy hónapig nem is volt vele bajom, de azután a mosások után elkezdett gumi szagú lenni. Minden egyes mosás után egyre erősebben lehet érezni a szagot. Olyasmi a szag, mint a rekortáné. Ez később átcsapott erős autógumi szagba. Nem elviselhetetlen, de egy ruhától nem ezt várja az ember.

Az előző poszt kommentjeiben elég sok tisztítási jótanács érkezett. El is határoztam, hogy megcsinálom mindegyiket, meglátjuk, hogy tényleg használnak-e.

Első módszer – őblítő helyett ecet
12%-kos ecet volt otthon, beküldtem egy decit. A mosás után a ruhának ecetszag helyett érdekes módon friss illata lett, de a futás után, az izzadtságot átvéve továbbra is előjött a mélyen beivódott izzadtságszag. A 20%-os ecet sem hozott átütő megoldást, még két decivel sem. Beleöntöttem egy literes üveggel, de az sem használt. Gondoltam továbblépek.

Második módszer – szódabikarbóna
Két pólómat beletettem egy lavor forró vízbe. Nem tököltem a szódabikarbóna mennyiségével, másfél tasak volt otthon, mind beleraktam.

IMG_7066

Alaposan átnyomkodtam a partvisnyéllel, hogy mondenhol dolgozzon az anyag. Aztán kb. 30 perc múlva – saját ötlettől vezérelve – a klasszikus mosószappannal is megdolgoztam, majd kiöblítettem.

IMG_7067

Az első próbánál azt hittem megvagyunk. Semmi szagot nem éreztem. De aztán este amikor kivettem a táskából már halványan érződött, majd a következő normál mosást követően a helyzet teljesen változatlan maradt. Ez a módszer sem hozott tartós eredményt.

Harmadik módszer – 60 fokos mosás Perwoll sportruhákhoz való mosógéllel + egy kupak szintén a DM-ben kapható Sanytol fertőtlenítő folyadék
Klassz selymes lett tőle a ruha, de a penész szagot ez nem szedte ki.

Negyedik módszer – Flóraszept-Domestos
Gyengíti a pamutot, kiszedi a ruha színét a klórtartalma miatt. Mosodás haverom tanácsára ezt meg sem próbáltam a klór miatt. Egyébként ő azt mondta, hogy a legjobb tudása szerint csak a klór az, amelyik elbánik a penésszel, de ennek a ruha színére is lesz hatása, tehát fehér ruhára javasolja, színesre nem.

Ötödik módszer – űrtechnológia
gabbacsi hozzászólónk közel 20 éve üzemeltet mosodát és folyamatosan keresték már meg szagosabbnál szagosabb cuccokal. Elmondása szerint a legbüdösebbek a jéghokis cuccok. Azt mondta, az mindent ver. A másik véglet meg a vadászok ruhái. Itt a szerkrényből ritkán elővett vadászruhák szagát kell semlegesíteni, hogy ne legyen “emberszaga”, mert az állatok megérezhetik és akkor elszaladnak.

Évek óta keresi gabbacsi a megfelelő technológiát és kikisérletezett egy módszert, amely most még csak teszfázisban van. Elkértem privátban az elérhetőségeit és időpontegyeztetés után meglátogattam a mosodájában. Két zsáknyi cuccot raktam össze, közte volt a fenti két téli felső, egy már kidobásra szánt balboás póló, egy 30 éves szekrényszagú pizsama, sok póló és néhány apróság. Egy „badis” haverom is adott két pólót, amit már ki akart dobni az orrfacsaró szaga miatt.

IMG_7176

Gabbacsi nagyon kedvesen fogadott és tartott nekem egy rövid kis mosodabemutatót, majd odavezetett a géphez. Ez volt az:

IMG_7183

Ez egy öreg szárítógép, igazi krecseda, először azt hittem, viccel. Azt mondta, hogy még soha nem próbálta ki, ezért pénzt nem fog kérni tőlem, de figyelmeztetett, hogy csak a saját felelősségemre hajlandó elindítani a gépet, tehát a ruhák épségéért felelősséget nem vállal. Fasza!

Két mosásra való ruhaadagot állítottunk össze. Elsőre gondoltam azokat dobjuk be, amiket a legkevésbé sem sajnálok. Így a haverom cuccai mellé bedobtam még pár saját dolgot is. Beállította a programot, elindította, én pedig gondterhelten vártam. A program elsőre kb. 10 percig tartott. Közben elmesélte mit is alkotott.

Amit kitaláltam, az gyakorlatilag egy szárítógépbe beleaplikált ózongenerátor.

2126350_big.jpg

A generátort hosszas tervezés után beleszereltem a szárítógépbe. A szárítógép szobahőmérsékletű levegőt keringtet zárt rendszerben. Közben ózon termelődik és az szépen öldösi a penészgombákat. Az ózonnak ugyanis háromezerszer erősebb a baktériumölő hatása, mint a mosószereknek. Úgy vélem, ez alkalmas erősen dohányszagú, dohszagú, penészes, füstszagú ruhákat kiszellőztetni, kitisztítani. 10-15 percnyi programidő után minden penész megsemmisül a ruhában. Meglátjuk, szükség van-e több időre.

Szájtátva hallgattam, de cseppet sem hittem a dologban. (Erősen szentségeltem is magamban, hogy ennyi belefeccölt idő után a poszt mehet a kukába.) 10 perc elteltével kivettük az első adagot. Az ózontól kellemetlen szag párolgott ki belőle, olyan, mint a fénymásológépekből szokott. Mivel az ózon mérgező, ezért csak alapos megszellőztetés után kezdtem szagolgatni a ruhákat, de nem éreztem a bűzt. Beszagoltam a Balboa pólóm mindent vivő hónaljába, ami még izzadtan került a gépbe. Itt éreztem egyedül halványan a szagot.

A ruhák sértetlenek voltak, így betettük a második adagot is, sőt, visszatettük a Balboa pólómat is. (A többi ruhával nem volt gond.) Ezúttal 20 percig ment a gép. Miután elkészült a „mosás”, mindent szagtalannak éreztem.

IMG_7186.jpg

A két mosást külön zsákokba tettem. Alig vártam, hogy otthon megkezdhessem a teszteket.

A balboa pólóban futottam először és nagy meglepetésemre nem éreztem semmit. A haverom nem hitte el, hogy az edzés végén sincs a pólójának többé szaga. A többi pólóm és ruháim is tökéletesek lettek. A pizsamának nincs többé nagymamás szekrényszaga. A gumiszagú téli felsővel nekimehetek az idei télnek. Nem kell kidobnom semmit. Úgy néz ki, működik a dolog. Egy új technológiai forradalom történt, és én ott voltam! Hurrá!!

Nincs többé kimoshatatlanul büdös futócucc, nincs többé kimoshatatlanul büdös ruha és így sajnos ennek a posztnak sem lesz többé folytatása. (Reméljük.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .