Nike+ Sportóra – Tapasztalatok fél év után

2011 óta használom a Nike+ alkalmazásait, de tavaly meguntam, hogy állandóan a telefonnal kell futnom, így más megoldás után néztem. A Nike karkötő (Fuelband) nem érdekelt, mivel az nem elég pontos. A Nike+ weboldala, és az egész kezelőfelület viszont tetszik nekem. Nem működik tökéletesen, de a hiányosságaival együtt kellemes felhasználói élményt ad. Így tavaly december elején a Nike óra megvásárlása mellett döntöttem.

Nehezen barátkoztam meg vele, de szép lassan sikerült. Az órában sok kis apró dolog nagyon tetszik, párat össze is gyűjtötem.

A gombok elhelyezése
A kijelző jobboldalára nem tettek gombokat. A csukló behajlításánál, akár futás közben is megnyomódhat egy gomb, de itt ez nem történhet meg. Két futás közti erősítőgyakorlatok végzésekor sem merülhet fel, hogy a stopperóra elindul a véletlen gombnyomásra.

Sportóra

Koppintásérzékeny kijelző
Ez nagyon tetszik. Eddig a résztávos edzéseken az óra gombjait nyomtam meg induláskor és megálláskor. Bár a hosszú évek alatt ezt megszoktam, mégis szenvedés közben elég macerás tud lenni, és legtöbbször kiesek a mozgásból. Itt viszont csak egyet koppintok a kijelzőre és máris indul az új részidő, nagyon jó. Úgy csinálták meg, hogy kis érintésre ne reagáljon, tehát, ha a trénigfelső – vagy finoman az ujj – hozzáér, akkor nem történik semmi. Hibátlanul, megbízhatóan működik.

Felhasználóbarát feltöltés
Az óra szíjából kihajtható egy USB csatlakozó, amit ha a számítógéphez dugunk magától megnyitja a Nike + Connect alkalmazást, automatikusan feltölti az adatokat a Nike+ oldalra, aztán csak le kell húznunk az órát a gépről és kész. Egyébként ezen az USB-n keresztül töltödik az óra.

Összegyűjtöttem néhány dolgot, ami viszont zavar.

GPS
Ez minden hasonló órában okoz problémákat, egyik sem különb a másiknál. Sokszor sokáig keresgéli a gps jeleket, de azért legtöbbször működik.

Intervall edzések, a hangerő
A 90-es években a kétgombos kvarcórám is tudta azt, hogy elindítottam a stopperórát és emellett párhuzamosan indítottam egy – folyton újrainduló – visszaszámlálást. Pl: 12 km futásban az első 5 km bemelegítés után a stopper ment tovább, én pedig iramváltásokat futottam, pl: 10 db 1 perc gyors/1 perc lassú futás. Ilyenkor – a stopper mellett – bekapcsoltam a visszaszámlálást és oda sem kellett néznem, hangosan csipogott a kicsike, amikor az egy percnek vége volt, majd kezdte újra egy percről a visszaszámlálást.

A Nike óránál az intervall ezdésnél a visszaszámlálás folyamatos (nem lehet külön leállítani), de látható mellette az összes más futással kapolcsatos fontos adat. Az intervall funkció itt azért okosabb, mint a kétgombosnál, mert a lassú és gyors futások idejét is külön be lehet állítani. Tehát 1 perc gyors mellé, 2 perc lassú futást is beállíthatok, és a távolságot is, tehát 1 km/ 2 km-t is lehet akár váltogatni. Apcsóka gond, hogy olyan halkan csipog a beállított idő a lejáratkor, hogy csak akkor hallom meg, ha tök nagy csönd van. Sajnos a hangerején nem lehet állítani.

A Nike+ webfelülettel kapcsolatos gondjaim

A szintemelkedési adatok
Jó lenne néha látni mennyi volt az adott futáson a szintemelkedés. Egy görbe látszik a kezelőfelületen, de azon manuálisan kiszámolni… hát nem 21. századi megoldás.

Statisztikák
Minden futáshoz hozzá lehet rendelni azt a cipőt, amelyikben futottunk és azt, hogy milyen terepen futottunk (aszfalt, terep, rekortán stb.) Viszont jó lenne tudni szétbontani, hogy az adott cipőben mennyit futottam pontosan aznap. Így kummuláltan pontosan látszana, hogy az adott cipőben hány km van összesen és így jobban lehet készülni pl. a cseréjére. Illetve azt is jó lenne pontosan látni, hogy az adott napon hány km-t futottam terepen, aszfalton stb.

Példa:
Van úgy, hogy 6-7 km-t bemelegítőcipőben melegítek, aztán 5-6 km-t résztávozok szögesben, majd pl. mezitláb levezetek. Ha így összejön 15 km, akkor ahhoz, csak egy pár cipőt lehet társítani a szoftverben. Tehát, ha beállítom, hogy aznap a Vomeroban futottam, akkor mind a 15 km ahhoz írja, pedig valójában csak a bemelegítést, a 6-7 km-t futottam benne. A futóterep szétbontását illetően a bemelegítést terepen csinálom, a résztávot rekortánon, a levezetést ismét terepen, mezitláb. Sajnos egy futáshoz csak egy futópályát lehet beállítani. Ezek miatt egyébként én excellben vezetem az edzéseimet. Ez az igazi, pontos edzésnapló, azonnal látok minden adatot.

Egyébként kezdetben szóltak a Nike ismerősök, hogy hogy bírok heti 12 alkalmommal edzeni. Hát sehogy, általában hatszor futok egy héten, de volt olyan nap, – pl. résztávozáskor – hogy három futást is indítotottam vele. Bemelegítést, aztán a résztávot, aztán külön a levezetést. Na ezt már nem csinálom, csak versenyen. A koppintással lementi a részidőket és azokat vissza lehet nézni (sajnos csak az órán). A Nike weboldalára feltöltött adatokban nem szerepelnek a részidők, csak kilométerenkénti bontás.

Minőségi problémák
Már látszik több helyen, hogy a szíj elég gyenge anyagból készült, mert több helyen enged a ragasztás. A csukló belső részénél a műanyagon repedések láthatóak.

Engem most hétvégén probáltak lebeszélni a további használatról. Én viszont nem tágítok egyelőre. Maradok a Nike óránál, legfeljebb kicseréltetem ha szétmegy a szíja. Ősszel kijöhet az Apple okosórája, amely bizonyára kezelni fogja a Nike+ Running alkalmazást. Ha nem lesz ilyen okosóra, és a Nike óra minőségével elégedetlen leszek, akkor viszont majd elgondolkozom, hogy más platformra költözöm.

sportóra2

3 thoughts on “Nike+ Sportóra – Tapasztalatok fél év után

 1. Visszajelzés: Nike óra kicserélve | Szuflavéder blogja

 2. Visszajelzés: Óra mizéria | Szuflavéder blogja

 3. Szia,

  segítséget szeretnék kérni, hogy az óra szíját hol lehet kicserélni? rendelni szíjat honnan lehet?

  Válaszodat előre is köszönöm:

  TIsztelettel:

  Borbély Ferenc
  borbelyfer@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .