Öböl félmaraton 2018

Múlt pénteken reggel 8:45-re értem Szigligetre és a céltól nem messze parkoltam le. 9:14-kor kb. 15 sporttárssal együtt felszálltunk a Keszthelyi távolsági buszra, ami 30 perc alatt a rajthoz közeli buszpályaudvarhoz repített bennünket. Az Öböl félmaraton útvonala (Keszthely-Szigliget):

Pont egy órával a rajt előtt értem a helyszínre és egyből az öltözősátorhoz mentem krémezésre. 3 fok volt és nagyon hűvös szél, ami jócskán csökkentette még a hőérzetet és a következő két órában sem mutatott az app. 4 foknál melegebbet a környékre, így három réteg felső ruha mellett döntöttem.

A bemelegítésnél jól éreztem magam, bár a combom hátsó fele és a fenekem nem nagyon akart lazulni. Végül azért sikerült elérnem az üzemi hőmérsékletet. A híres, 45 fokos oldaldőléses taktikával rajtoltam 😉 :

Aztán elszántan folytattam:

A rajtot követően a 7-8. helyen futottam egy kényelmes, kb. 4:20-as iramban. A buszon utazva már láttam a lobogó zászlókon, hogy itt bizony kemény lesz a szembe szél végig, de ezen az első szakaszon nem volt nagyon zavaró.

2016-ban futottam itt és alaposan felkészültem a részidőkkel, mindenképpen jobb időt vártam magamtól és ez 5 km-ig így is volt, de ezután a lábaim elkezdtek merevedni és a hatodik kilométer már 4:30 on kívül volt. Kisütött a nap és jöttek néhány perces napos, szélcsendes és kifejezettem meleg időszakok, amikor bizony felmerült bennem, hogy lassan meg kell válni majd egy réteg ruhától, de a következő pillanatban visszajött a hideg, jeges szél és már nem volt melegem.

7-8 kilométernél már nem csak az órán láttam, hanem éreztem is a lassulást.

Egyszerűen nem akart vinni a lábam gyorsabban. Valahogy elértem 10 km-ig, ami már 45:15 volt és innen már legszívesebben kiálltam volna, de a kocsi Szigligeten várt, nem lehetett csak úgy kiállni. A tempó egyre csökkent, már a pulzusom is szinte nyugalmi szintre ért és a lábaim egyre merevebbek voltak, egyre kisebbeket léptem és így az utolsó 11 km-re kocogtam egy 1 óra 2 percet, ráadásul a végén fel kellett futni majdnem a szigligeti várhoz, ami már különösen nem esett jól:
Végül 1 óra 46:37-es idővel estem be a célba. A hátamra vettem a célban kapott fóliát, majd felvettem a leadott csomagomat és az autó felé vettem az irányt.

Egyelőre nyomozom, hogy miért van az, hogy a hosszú versenyek rendre nem sikerülnek. Bevehettem volna egy esemény előtti gyulladáscsökkentő tablettát, ami már korábban segített, de nem akarok gyógyszerrel futni. És mivel szeretek orvoshoz járni, már van is időpontom a reuma osztályra. És ha nem ez a baj, akkor folytatnom kell az okok keresését, mert nincs az rendben, hogy edzésen gyorsabban futom ezeket a távokat, mint verseny körülmények között.

(update: reumáról jövök, nincs reumám, vizsgálnak tovább)

1 thoughts on “Öböl félmaraton 2018

  1. Minden fejben dől el Kareszom arra is kéne edzeni 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .