Senior Fedettpályás Atlétikai OB – dráma 3000 méteren

Múlt pénteken rendezték a seniorok fedettpályás országos atlétikai bajnokságát a SYMA csarnokban. Talán a tavalyi senior VB hatása is, hogy idén sokkal többen neveztek, mint az elmúlt években. Nem készültem átfogó összefoglalóval, de néhány futószámot rögzítettem és izgalom bizony volt rendesen. Az első a férfiak M35-ös (35-39 éves férfiak) korosztályának 200 méteres időfutama, a második a legerősebb 800 méteres férfi futam nagy nevekkel, és végül a drámai 3000 méteres síkfutás szintén neves résztvevőkkel. Nézzük sorban:

200 m férfi síkfutás M35

Közel a negyvenhez még mindig szárnyalnak ezek srácok. 24 mp-et futni 200 méteren kétszer gyorsabb iram, mint a négyperces ezrek. Két csepeli csapattársam végzett a dobogó első és harmadik fokán. Lakatos Károly (kettes pálya) győzött: ideje 23,78 és Klenovszki Zoltán (hármas pálya) pedig harmadik lett, 24,3-at futott. Íme a videó:

800 méteres férfi síkfutás (vegyes korosztály)

Gajdos Tamás (57) az M55-ös korosztály legjobbja, a tavalyi senior VB harmadik helyezettje (2:14,39) indult a hármas pályáról (piros felső). (Neki saját nyula volt, aki Pásztor Attila mellől indult a négyes pályán) Kárász Zakariás (M35) (tavaly a senior VB-n 800 méteren 8. lett: 1:59,86) is rajthoz állt(kettes pálya), aki bő egy hónapja még Izraelben teljesítette az Ironmant. Pásztor Attila (M40) (tavalyi senior VB 12. helyezettje 800 méteren: 2:07,81) 5 hónapos téli sérülés után állt rajthoz (négyes pálya, fehér trikóban). Simák Gergő pedig naracssárga pólóban fut.(M35). Nézzük:

3000 méter férfi síkfutás

A nagyszámú nevezők miatt két időfutamot rendeztek ezen a távon. Az első volt az erősebb, a másodikba az idősebb korosztályt sorolták. Az időrendben két órával a rajt előtt kb. 50 perces csúszás volt. Az indítóbíró a versenyzőknek megerősítette a kb. 45 perces csúszás tényét. A legtöbben ekkor indultak el melegíteni. 5 perccel később azonban sípoltak az indítók és hívták a rajtvonalhoz a versenyzőket. A nagy esélyes Sági József (egykori válogatott atlétánk, a tavalyi senior VB félmaratoni számának 4. helyezettje(1:10:48,70) a szám legnagyobb esélyese) a csarnokon kívül melegített, így ezt nem hallhatta.

A futamot végül az eredeti időponthoz képest kb. 15 perc csúszással elindították. Az első kanyar után az 50. évéhez közeledő, korosztályában győzelemre esélyes Nedelka József hatalmasat bukott, de sérülés nélkül megúszta az esést. Azonnal felpattant és bár visszaesett az utolsó előtti helyre, különösebb gond nélkül tudta folytatni a versenyzést. (jól látszik a rajtot követő első kanyar végén az esése)

Makár László (tavalyi Senior VB 3000 méteres versenyének 6. helyezettje: 9:11,73) a rajtot követően szépen elfutott a mezőnytől és három perc körüli ezerrel kezdve folyamatosan körözte a versenytársakat.(torokgyulladással, betegen állt rajthoz).

Két-három kört tettek meg a versenyzők, amikor visszaérkezett a melegítésből Sági József (Látszik a videón 21 mp nél világos kék felsőben értetlenül áll a dolgok előtt, miközben a többiek már javában futottak)

Nedelka József 1000 méternél utolérte a Makár Lacit üldözőket (részidő kb. 3:25). A hatodik körben az élre állt és széthúzta a vezető bolyt. Kremmer Zoltán a senior sprint triatlon országos bajnok is jól tartotta magát, de a bemelegítés hiányát ő is komolyan érezte. Makár Laci magabiztosan nyerte a futamot 9:27-tel, Nedelka Józsi 10:20-at (korosztályos első hely), míg Kremmer Zoli 10:30 (korosztályos 3. hely) körüli idővel értek célba.

Sági Józsefnek a második futamra viszont sikerült rendesen bemelegítenie. Annyi volt a feladata, hogy  jobb időt fusson Makárnál, és akkor ő az M40-es bajnok. A professzor 10 db 37 mp-es kört futott (2000 méter 6:10) folyamatosan – olykor a hármas pályán –  körözve le az idősebb versenytársakat. Az utolsó ezret meglökte kicsit, de pontosan látta már, hogy jobb időt fut Makár Laci 9:27-es idejénél, így ő lett végül az országos bajnok. Makár Laci az eredményhirdetést már nem tudta megvárni, de nagyon sportszerűen drukkolt Sági Józsefnek. Az M40-es végeredmény: 1. Sági József 9:12,32; 2. Makár László 9:27:84; 3. Kremmer Zoltán 10:30,97.

dobogo.jpg

A nők 3000 méteres rajtját követően, nem hittünk a szemünknek. Egy hölgy ugyanis őrületes tempót diktált, nem hittük, hogy bírni fogja végig, de ránkcáfolt. Szó szerint mosolyogva futott, és rajt-cél győzelmet aratva 11:09-es idővel nyerte a futamot. Jegyezzük meg a nevét a mosolygós győztesnek: Bíróné Dr. Molnár Valéria. Megörökítettem őt is az összefoglaló videóanyag végén. Íme:

A teljes, vágatlan 3000 méteres videóanyag itt látható, a teljes eredménylista pedig itt nézhető meg. Pásztor Attila profi fotóitt ide kattintva nézhetitek meg.

Nekem fájt kicsit a szívem, hogy nem indulhattam. Én voltam ugyanis itt a címvédő. (erről itt írtam). Nem baj, majd jövőre visszaszerzem a trónt Sági Józsitól. 😉

Összességében izgalmas nap volt és csak reménykedni tudok, hogy mi veteránok egyre többen leszünk jelen ezeken a bajnokságokon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .