XXII. Vásárhelyi maraton, Kecskemét – 5000 m felmérő

Végre volt egy hónap amit rendesen végig futottam és 310 km jött össze márciusban. A visszatéréssel kapcsolatban sajnos türelmetlenebb vagyok a kelleténél, de szigorúan betartok minden edzői utasítást. Sajnos nem zökkenőmentes a visszatérésem, hamar elfáradnak a lábaim, és valahogy lassabban regenerálódom, mint ahogy szeretném. De a résztávok eddig mindig az edzői előírásoknak megfelelően sikerültek. Kedden például öt db ezer méter volt a pályán 90 mp pihenővel 3:50-ről indulva max. 3:45-re kellett és sikerült 3:47-es átlagot futnom. Egyéb dolgaim is jó irányba mennek, így tehát ha lassan is, de szépen haladok.

Nagyon vártam már a hétvégét, végre egy 5000 méteres (5160m) utcai verseny, ahol felmérhetem hol tartok. Amúgy pedig ideális is a jövő heti ráckevei 10 km-es versenyhez. Zsinórban harmadszorra indulok itt. Először a 2014-es Senior VB-re készülve volt ez az utolsó versenyem, és 19:36-ot (3:35-7:26-11:30-15:34-19:36) futottam, tavaly pedig – már a gerincemmel küszködve – 20:45-öt.

Az elvégzett edzésmunka alapján biztos voltam benne, hogy a tavalyi időmet megdöntöm (“A” terv), de természetesen a fő cél a 20 percen belüli idő megfutása volt. Anikó annyit mondott 4:05-tel kezdjek és akkor meglesz simán a 20 perc. 9-10 fok volt a bemelegítésnél és kisebb kellemetlen hűvös szél volt, fázott a kezem, de természetesen rövidgatyás idő volt.

IMG_1235

A rajt után számolással foglaltam el magam. Sok aprócska gyermek nyargalt el mellettem, érzésre belőttem a 4:05-tös iramot. 600 méter után már én előztem és szép lassan felfutottam a 15. helyre. 1 km 4:00, picit gyorsabb, mint kéne. Két kanyar jött, majd 1500-nál (6 perc) azt éreztem, hogy nem lesz jó ez a nap. A lábaim merevedtek és elkezdtem gondolkodni az “A” terven, hogy majd a végére belül maradjak 20:45-tön(4:09-ces iram).

A két km 8 perc körül volt, és azt éreztem, hogy itt a vég, de folyamatosan előztem, már a 11. helyen voltam és a messzeségben egyre közeledtek az ellenfelek. Ekkor fogalmam sincs mi történt, de az enyhe szembe szél leállásával minden bajom is megszűnt és 11:52 lett a 3 km részideje. Annyira jól esett, hogy itt már tudtam, hogy újra a “B” tervet futom és már azt is éreztem, hogy meg fogom tudni csinálni. Nem láttam pontosan, de a 4 km tizenöt negyvennel kezdődött.

Ismertem a pályát, tudtam, hogy a félmaraton négy köre miatt hosszabb egy kör, (kb. 5160 m), így számomra korábban jön majd az 5000 méteres pont a pályán és elkezdtem figyelni az órámat. Utol értem egy srácot, akiről később kiderült, hogy a korosztályomban (40 felettiek) a második helyen fut. 19:44 kor jött el az órámon az 5 km. Juhejjjjjjjj! Nagyon örültem, de még hátra volt a célegyenes. A srác robbantott, nyomtam én is, de a hajrában messze alul maradtam és – megjavítva pályacsúcsomat – a harmadik helyen futottam be.

Ezt mérte az órám (a futás részletei itt találhatók):

IMG_1234

Hosszan vezettem le. Végig azon gondolkoztam, hogy milyen taktikával futom majd egy hét múlva a ráckevei versenyen a 10 km-t. Nagyon várom. 🙂

dobogó

Köszönöm a fotót a korosztály győztesének Domján Ferencnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .