Zelenák Zolival találkoztam

Zelenák Zoltán a Csepel SC-ben volt csapattársam. Amikor 1985-ben bekerültem a csapatba, ő már akkor nagy futó volt. A ma 53 éves atléta 1982-1989 között érte el a legjobb eredményeit. A csepeli örök ranglista többek között 1500 méteren is őrzi a nevét:

IMG_6563

1989 óta folyamatosan sérülésekkel bajlódott. Egy hete összefutottam vele Csepelen, és nagyon csodálkoztam, mert szinte semmit sem változott, pont úgy néz ki, mint a 80-as években, és még mindig úgy, mint egy futóatléta.

IMG_1005

Amikor egészséges gyakran látni őt suhanni mindig négy percen belüli iramban Csepel utcáin. Versenyekre már nagyon régóta nem jár, de a futás az életének szerves része.

most is azt érzem, mint 30 évvel ezelőtt, kifutnék a világból, de ezek a sérülések folyamatosan keresztbe tesznek

Az országos bajnoki címről sokszor éppen csak hogy lecsúszott. Mezei OB-n kétszer volt második helyezett. Az egyiken én is ott voltam, és a csapattársakkal szétizgultuk magunkat, amikor 1989-ben Káldy Zolival versenyeztek a bajnoki címért.

A dunakeszi lóversenypályán rendezték a 12 kilométeres versenyt 1989 április 4-én (ez akkor még munkaszüneti nap volt) egy keddi napon. Két nappal korábban, április másodikán vasárnap megnyerte a Vivicittát, baromi jó formában volt. A mezei OB rajtja után is hamar az élre állt és diktálta, a kicsit három percen belüli iramot. Hamar kettesben maradtak Káldyval, leszakították a mezőnyt. A tizenötszörös „Futacsepel” győztes Zelenák bitang erős tempót diktált a két (vagy három?) kilométeres körpályán, ahol szinte folyamatosan láttuk őket. 10 kilométerhez érve gyönyörű mozgással haladt az élen, Káldy szorosan mögötte. Úgy tűnt le fogja szakítani Káldy-t, akit így szenvedni még soha sem láttunk.

Az utolsó kanyar következett, amikor eltűntek a látótérből és csak 150 méterrel a cél előtt láttuk meg őket újra, amikor kibújtak a sövények mögül. Kissé csalódottan Káldyt pillantottuk meg elsőnek, aki egy iszonyat nagy hajrával verte meg végül a mi Zolinkat. A mai napig örömmel idézem fel ezt a versenyt, nagyon nagy élmény volt látni őket versenyezni.

Mielőbbi jobbulást Zoli, találkozunk a futópályán!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .