34. Pécs-Harkány 2018

Péntek reggelre riasztást adtak ki a déli megyékre a várható havazás és ónos eső miatt. Pár órára meg is fagyott a levegő az esemény facebook oldalán, többen kérték a verseny elhalasztását. Rövid hallgatás után a rendezők sajtótájékoztatón tudatták, hogy a kerékpáros verseny elmarad, de a futóversenyt megtartják.

Az útvonal nagyon egyszerű, 99%-ban a Pécset és Harkányt összekötő úton halad, a rajt a PVSK verseny utcai székhelyén, a cél pedig a Harkányfürdő északi oldalánál volt.

Reggel 6-kor indultam le Harkányba, a wazze 2 óra 15 perces utat jósolt és ez pontosan így is lett. Odafelé lefotóztam a szépen letakarított, jól futható útvonalat:

Nem messze a céltól, és pár száz méterre a buszpályaudvartól parkoltam le. Maradt még szűk 25 percem a távolsági busz indulásáig. 8:40 kor indult és 9:25-kor már Pécsen a tornacsarnokban voltam a nevezésnél.

Mivel a csarnokban nem volt fűtés ezért behúzódtam a férfi öltözőbe és neki dőltem 30 percre a radiátornak. Kint -1 – -2 fok volt. 10 órakor (a rajt előtt egy órával) nicoflex és richtofit sportkrémekkel kentem be a lábaimat. 35 perccel a rajt előtt betettem minden meleg ruhámat egy zsákba és feltettem a kijelölt autóbuszra. 2,5 kilométerrel melegítettem és közben néha megálltam nyújtani, gimnasztikázni, aztán újra a szokásos kis repülő futások következtek.

Néhány perccel 11 óra előtt beálltam a rajtvonal mögé. Jó volt végre elindulni. Az első kilométer könnyű-lendületesen, rendben ment, és az órám az első ezer végén 4:18-at mutatott. Tudtam, hogy az első 5 km folyamatosan emelkedik, erre a szakaszra egy visszafogott, erőlködés nélküli tempót terveztem. A pálya szinttérképe:Látszólag nem volt nagy ez a szintemelkedés (kb. 33 emelet magasság) mégis már vártam, hogy vége legyen és ráállhassak a 4:30-as tempóra.

Az 5 km részideje: 23:52 volt, sajnos elég magas pulzussal, de a hatodik kilométer már 4:26-os. A szinttérkép szerint a pálya innen folyamatosan enyhén lejt, benne néhány kisebb jól futható emelkedővel. 7,5 kilométernél néhány korty k. hideg vízzel frissítettem, nem esett jól. A 10 km-hez 46:27-re értem és továbbra sem volt semmi gondom. 12-13 körül ismét frissítés volt, ott 2 dl teát választottam a jéghideg víz helyett.

14 kilométernél éreztem, hogy fáradok, hogy valami nem stimmel. Ebben a kilométerben kb. három emeletnyi szintemelkedés volt, meg sem kellett volna éreznem, de nagyon nem esett jól, sőt a 15. kilométer sem. Látva 16-17 körül, hogy egyre lassabb kilométereket megyek, úgy döntöttem – hogy hosszú idő után újra – kipróbálok egy energiazselét. Ez volt a harmadik, egyben utolsó frissítésem. Egy utolsó nagyobb emelkedő következett amelyre gyötrelmesen lassan sikerült felkapaszkodnom.

Vártam, hogy jöjjön 20 kilométer után a nagy lejtő, ami majd felráz, elengedem magam és vágtázok 4 percen belüli iramban majd.  Sajnos nem ez történt. Az energiazselétől erőm teljében voltam, de a lábaim nem tudtak felpörögni, fáradtan vonszoltam magam lefelé. (a félmaratoni részidő 1:41 körül volt)

Végül az utolsó kilométereken még azért sikerült 5 perces iramon belül maradni, de látszik a futás pulzusgörbéjén, hogy a táv vége felé haladva egyre lejjebb megy a pulzusom, a lábaim nem vittek.

Nem sikerült hörgősre a futás és végül 4:48-as átlagiramban fejeztem be a versenyt éppen, hogy két órán belüli idővel: 1:59:57-tel. A futás részletei itt találhatók, az eredménylista pedig itt.

A célban megkaptam a befutóérmet és egy tál levest. (kenyeret nem kértem hozzá) Felvettem a buszból a zsákomat, és villámgyorsan száraz ruhára váltottam. A kocsiban ülve bezabáltam a levest, majd elindultam hazafelé.

Nem hiszem, hogy a magas, első 5 km-en mért pulzus miatt sikerült ez most gyengébben, mint szerettem volna. Még keresem az okokat, de ha ez megint a kiújult reuma kezdete, akkor azt még csirájában kell elfojtanom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .