A futás és a szex

Ha egy nemi aktus 1500 méter könnyű futásnak felel meg, akkor hétvégén 6 km felmérőt futottam” – ehhez hasonló nagyképű dumákkal indult a hét a ’80-as években a csepeli futóöltözőben. De aztán az edzésen nyújtott teljesítmény azonnal árulkodott, mi is történt valójában a hétvégén. Egyébként meglehetősen keveset olvasni erről a témáról, és én sajnos nem tudtam szó nélkül elmenni mellette. Arra kerestem a választ, hogy milyen hatással van a szex a futókra, sportolókra.

Az elmúlt években sokat lehetett hallani arról, hogy míg számos edző tiltja versenyzőit a verseny előtti szextől, sokan épp ellenkezőleg vannak vele. A gyökerek egészen Platónig vezetnek vissza, ő ugyanis azt vallotta, hogy a szex megvonása növeli a sportolók teljesítményét. Pár száz évvel később Plinius ennek pont az ellenkezőjét állította, szerinte a jó szex igenis erőt ad.

A szakértők körében ez a vita a mai napig tart. Az viszont biztosnak látszik, hogy más-más tanácsokkal kell ellátni a női és a férfi versenyzőket. Számos tanulmány szerint azok a nők, akik a sportesemény előtt szexuálisan aktívak voltak, gyorsabban teljesítették a versenytávot, mint hasonló tudású versenytársuk. Az aktus után ugyanis a nők tesztoszteronszintje (férfi nemi hormon) megnövekszik. Az endorfin (boldogsághormon) mellett ez a dominánsabb hormon ilyenkor, így ettől jobb teljesítményre lesznek képesek. A nők orgazmusa során sokkal több oxitocin termelődik, mint a férfiaknál, amelynek szintén teljesítményfokozó hatása van.

A férfiak esetében az aktus után csökken a tesztoszteron szint, ami a fizikai teljesítőképességet is csökkenti. Emellett a felszabaduló boldogsághormonok ellazulást, nyugodtságot okoznak, így a sportoló férfi gyengébben teljesít. Hogy meddig tart így ez a legyengült állapot arra még nem kaptam választ, de gondolom egyénenként eltérhet.

Saját tapasztalatom az, hogy az edzést követő szex nincs negatív hatással a későbbi teljesítményre 😉 sőt!, a legjobb levezetés. Ha a futás előtti este történik a dolog, akkor nekem másnap nincs bajom az edzéssel, versenyzéssel. De közvetlen a futás előtti szex nekem sosem jött be. Nem úgy értem, hogy olyankor rosszabb csinálni, ha tudom, hogy utána futni megyek, hanem a futás utána nagyon nem megy.

szuflaveder_futas_es_szex

A poszt kedvéért alávetettem magam egy kísérletnek. Egy alkalommal közvetlen utána kimentem futni egy tízesre. (Remélem a feleségem nem olvassa) 😉 Már az első lépések is nehezen mentek, de 3 km-nél visszafordultam. Úgy éreztem magam, mint akit agyonvertek. Szinuszban futottam, ha azt egyáltalán futásnak lehet nevezni.

Elkezdtem a témban egy felmérést készíteni női és férfi futóismerőseim körében, de mivel egymásnak ellentmondó válaszokat kaptam, ezt abbahagytam. Gondoltam, inkább majd a kommentekből sokat megtudunk. De amiben egyetértés volt a másnapi jó teljesítés szempontjából, az az egész éjszakán át tartó szerelmeskedés. Ezután ugyanis másnap még senki sem tudott jól futni. Legalábbis a szerény reprezentatív mintavételezésem szerint ezt tudom mondani.

Szakértők szerint 5 km közepes iramú futás felel meg egy átlagos, fél órás nemi aktusnak. Érdekesen hangzik. De vajon megfordítva is igaz a dolog? Mert akkor sok nő vívhat hatalmas harcot egymással egy ultrafutó férfi kegyeiért. 🙂

Egy érdekes szösszenet: „a rendszeresen sportolók többször is kívánják a szexet, vagy gyakrabban élnek át orgazmust, és intenzívebben élik meg saját és partnerük szexuális élményeit. Ez természetesen nem egyenlő azzal, hogy csak a sportolók lennének jó szeretők. Ugyanakkor nem szabad átesni a ló túloldalára, ne tekintsük csupán kalóriafaló gimnasztikának a szexet, hiszen így kizárólag a teljesítményre koncentrálnánk, ami a dolog lényegét veszi el. A testi és lelki harmónia ebben a kérdésben is döntő jelentőségű.”

Mindenesetre az orvosok és természetgyógyászok a kiegyensúlyozott, rendszeres nemi életre és a rendszeres testmozgásra is felhívják a figyelmünket. Én is mindenkit arra buzdítok, hogy a mozgás az életünkben rendszeres legyen, és persze arra tevékenységre is, amely segítségével, több és több futópalánta kerülhet ki a forgalomba. Hajrá, nyomjátok! 🙂 Néhány forrásanyag: sportorvos.hu, webbeteg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .