Spar 10 km – Az első próbatétel

A reggeli mérlegelés 80 dekával mutatott már csak többet az ideális versenysúlyomnál. A súlyomnak szombatra már rendben kellett volna lennie, de sajnos elrontottam, mert a kelleténél több szénhidrátot vittem be egész héten. De ez azért nem akkora dráma.

A verseny hetét kissé fáradtan kezdtem, eléggé merev is voltam. A keddi résztávot nem is tudtam a terveknek megfelelően megcsinálni, egyszerűen nem ment. Fene tudja, hogy a keményre sikerült előző hét miatt vagy valami vírus volt-e bennem.

A verseny napján pihentnek éreztem magam, jól sikerült a bemelegítés is, baromi laza voltam. Úgy éreztem, és úgy is álltam neki, hogy meglesz a 40 perc. Nyugodt voltam, semmi feszültség nem volt bennem. Picit szokatlan volt a 15:45 ös rajt, és a 23-24 fokos meleg, hiszen egész héten a reggeli 6-8 fokhoz szoktam.

Anikóval azt beszéltük meg, hogy az eleje ne legyen 4 perces iramon belül, inkább majd a táv második felét nyomjam. Az első 2-300 méteren vitt a tömeg, aztán a mezőny szélére mentem és felvettem érzésre a 4-4:02 közötti tempót. 3:58 lett az első ezer és a 2 km 8:01.

A második kilométer már nem esett jól, sajnos a szokásosnál magasabb volt a pulzusom, de igyekeztem tartani a sebességet és 12:04 volt a 3 kilométer részideje, majd a negyedik 16:06 lett. De itt már alig kaptam levegőt, a pulzusom az egekben volt.

Az ötödik kilométernél azt éreztem, hogy lassulok, de 20:08 volt az időm. Nem adtam fel, de éreztem, hogy valami nagyon nem oké. A hatodik kilométerben picit megpihentem a Lánc-hídról levezető lejtőn (24:11). 6,5-nél egy még komolyabb holtponton voltam.

Meglepetésre a hetedik kilométer részideje 28:15 volt, de a 8. maga volt a gyötrelem (32:31). A kilencedikben benne volt a felfutás a Szabadság hídra. Itt már azt éreztem 4:40 körüli iramban futok. (de 36:45 lett) A hídról lefelé begyújtottam még a tartalék rakétákat. Már ziháltam savasodtam, minden bajom volt, de nyomtam a végét.

Arra gondoltam, hogy ha egy jó hajrával még sikerült egy utolsó 4 perces ezret mennem, akkor is jobbat megyek a NATO futáson elért 41:08-as időmnél. Így is lett. Jobban sikerült a vége, mint gondoltam, bár kis híján beledöglöttem. 40:40 volt az órámon a 10 km ideje, de volt még közel 100 méter a célig. Végül 40:55 lett a hivatalos időm.

Nem voltam igazán csalódott. Szar volt a hét is és szar napot fogtam ki a versenyre is, és még így is sikerült az idei legjobbamat megfutni. Úgy érzem már megvan a 40 perc. A következő próbálkozás egy hét múlva, október 20-án lesz Várpalotán, remélem normál pulzussal és 12-13 fokban indulok neki az újabb próbatételnek.

4 thoughts on “Spar 10 km – Az első próbatétel

  1. Olyan mintha az én beszámolóm lenne, én is pont ezt éltem át aznap. 🙂 Csak nekem 48 perc volt a cél, abból lett 49:20. Az időjárás nem volt a legoptimálisabb, amire csak ráerősített a rakpart aszfaltja. Majd legközelebb 🙂

  2. Szépen alakul ez Karesz !! Várpalotán van 10 km is ?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .