Étrend, törzs, futóedző

Angyaloknak nevezem őket, mert új dolgokat mutattak és mutatnak, amik egyelőre tökéletesen működnek.

Étrend és a testsúly

Az első angyalkámmal 2013-ban léptem kapcsolatba, miután beneveztem a senior VB-re. Sokat olvastam arról, hogy milyen sokat számít a megfelelő étkezés a sportban, de azelőtt még nem foglalkoztam vele. Tavaly az első negyedévben 3 hónapon át követtem a személyre szabott étrendemet és a hatása nálam “csoda” számba ment. Az étrendem pontos összetételéről és hatásairól már részletesen írtam tavaly, így ezt most nem részletezem újra.

IMG_6991Hétfőn lesz négy hete, hogy ismét ezt az étrendet követem, amelynek tavaly kb. 4-6 hét után kezdtem el érezni a pozitív hatásait. (ez is a tavalyi posztban olvasható) Sokkal jobban mentek az edzések is és a VB-n – ferde csípővel, rossz gerinccel is – gyorsabb félmaratont futottam, mint az azt megelőző hét évben bármikor. A VB után még két alkalommal, kb. 2-3 hetekre visszatértem az egészséges étrendre egy-egy fő verseny miatt, de akkor nem éreztem ennek semmiféle pozitív hatását. Jó lenne egy teljes életmódváltással véglegesen az egészséges táplálkozásnál maradni, de ehhez még nem vagyok elég erős.

Nem vagyok normál állapotomban sem túlsúlyos, de 75 kilóval nem tudtam még 43 percnél gyorsabb 10 km-t futni. A súlyom most is pont úgy alakul, ahogy tavaly, hetente kb. egy kiló megy le. Minden hétfőn reggel állok rá a mérlegre. Most 74-ről indultam kb. 4 hete hétfőn és most hétfőn (3 hét után) már csak 71 kilót mértem. A tavalyi tapasztalat szerint valahol 70 kilónál fog megállni a súlyom. Mivel ez nem fogyókúra, ezért az erőnlétem teljesen rendben van. Az már más kérdés, hogy a heti egy kg fogyás miatt mennyi méreganyag szabadul fel a szervezetemben és ez okoz-e negatív hatást – nem tudom, nem érzem.
Köszönöm Haris Évának a profi sport dietetikusnak a segítséget.

Erős törzs

A második angyalkámmal a kezdődő gerincsérvem hozott össze, és erről is írtam már részletesen. Most egyelőre úgy tűnik, hogy a gerinc mélyizmok nagyon erősek és szinte már teljesen tünetmentes vagyok. Az elmúlt hetekben az állapotomat és az “eredményeket” ennek köszönhettem. Jól mennek a futások, sok futópályámon csúcsokat futottam, nincsenek zsibbadásaim. (a kockahasam is alakul)
Köszönöm Mészáros Emmának, a shiatsu mesternek.

gömb

Futóedző

Arra gondoltam, hogy ha az előbbi két dolog ennyire rendben van, mi lenne ha még több feltétele teljesülne annak, hogy jobb eredményeket fussak. Persze az én esetemben már teljesen mindegy, hogy 50 vagy 40 percre futom a 10 km-t (ha jól megy, az érzés ugyan az). Az étkezés és az erős gerinc segítségével is jókat tudnék futni a régi, hagyományos edzésekkel. De már tavasszal kacérkodtam a gondolattal, hogy kipróbáljak más edzésmódszereket is, például a pulzuskontrollt. A téli fedettpályás szezon után beszélgettem erről a VEDAC edzőnőjével, Tóthné Stupián Anikóval, aki elmesélte, hogy náluk alap a pulzuskontroll. Mondtam is neki, hogy ha rendbejön a hátam, akkor kipróbálnám. Azt mondta hívjam ha rendbe jöttem, szívesen segít.

Négy hete dolgozunk már együtt. Klassz, hogy amellett, hogy válogatott futókat edz és készíti őket többek között Rióra is, még rám is jut ideje, mi több, napi kapcsolatban vagyunk, és folyamatosan finomhangolja az edzéseimet. Szóval Anikó a harmadik angyalkám.

A tanítványai írták róla: „best coach ever”. Sokat elmond a kép.

11268999_873804989358577_6278317640236178786_n

Mondhatnám én vagyok az űrhajó, amit kilőttek az űrbe, a két hordozórakéta már remekelt és sikeresen leváltak és most a harmadik angyallal navigálunk, hogy sikeres legyen az első küldetés a 40 percet tízes.

Köszönöm Angyalok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .